Hac Seyahat Tavsiyeleri

HAC ve UMRE SEYAHAT TAVSİYELERİ


 

İklim değişikliği olacağından, pamuklu ve mevsimlik kıyafetler alınmalı, yelek, ceket, hırka ve şal gibi giysiler bulundurulmalıdır. Kolay giyilen, rahat, ortopedik terlik veya ayakkabılar, mermerde kaymayacak, tabanı kalın, merserize çoraplar vb. tercih edilmelidir. Sürekli kullanılan ilaçlar reçete veya sağlık karnesinde yazılı olmalı ve birlikte götürülmelidir. Yurtdışına çıkış tahdidi hususunda (vergi borcu, maliye vs.) gerekli kontroller önceden yaptırılmalıdır. Umre programınızın tümünde pasaportlarınız yetkililerde bulunacağından resmi makamlarca tanınacağınız geçerli kimlik havaalanında sizlere vereceğimiz kimlik kartınızdır. Türkiye’ye dönünceye kadar hiçbir zaman kimlik kartınızı üzerinizden çıkartmayınız. Uçağa verilecek valiz ve çantalara, verilen bagaj etiketleri ad-soyad yazılı olarak mutlaka takılmalıdır.

GENEL ZİYARETLER: Tüm ziyaretler ilk olarak grup halinde gerçekleşecektir. Sizlere bildirilen saatlere lütfen riayet ediniz. Çünkü mazeretsiz beklemeler yapılmamaktadır. Ziyaretlerden tam ve doğru istifade edebilmek için dinlenilmiş ve uyku alınmış bir şekilde ziyaretlere katılmalıdır. Ziyaret yerlerinde ibadete öncelik vermeli, toplu seyahat kültürünün ve kul hakkı şuurunun gereği olarak alışveriş ile vakit kaybedilmemeli ve araçtaki diğer misafirler bekletilmemeli (ziyaret yerlerindeki tüm hediyelikleri otellerinizin yakınında bulabilirsiniz). 

ÖZEL ZİYARETLER: Grup halinde toplu yapılan programlar haricindeki serbest zaman dilimlerinde Medine’de Mescidi Nebi, Mekke’de Mescidi Haram haricinde bir yere gidilecekse mutlaka grup sorumlusuna bilgi vermeli, otelden ayrıldığınızda mutlaka cep telefonunuzu yanınızda bulundurmalısınız. 

BAGAJ: Türk Havayollarında, her yolcunun gidişte ve dönüşte en fazla iki parçayı geçmeyecek şekilde toplam 25 kg. bagaja verme 5 kg uçağa yanına alma hakkı vardır. Şirketimiz tarafından verilecek 5 lt ‘lik zemzem bu kiloya dahil değildir. Fazla kilolar için kg. başına 50 Suudi Arabistan Riyali talep edilmektedir. 
 

İBADET: Mescid-i Nebi ve Mescid-i Haram’da (Kabe Cami) farz namazlardan sonra ülkemizdeki gibi müezzinler eşliğinde toplu tesbihat ve dua yapılmamaktadır.

Ezanların peşinden (akşam namazı hariç) yaklaşık 10-15 dakika kadar farz namaza durmak için cemaati katılımı beklenir.

Namazlardan sonra genellikle cenaze namazı kılındığından son sünnetlere hemen kalkmayıp, cenaze namazı kılmak daha uygun olur. (Cenaze namazını bilmeyenlerin öğrenmelerinde fayda vardır)

Aynı zamanda sabaha yakın iki ezan okunmaktadır.

birincisi, sabah imsaktan önce teheccüd/sahur ezanı,

ikincisi, imsak vaktindeyse sabah ezanı.

Genellikle Cuma günleri sabah namazlarında secde ayetini de okuyarak namaz içinde tilavet secdesi yapıp tekrardan namaza kaldıkları yerden devam ettikleri olmaktadır.

Perşembe günleri öğleden sonra Cuma günü akşamına kadar Suudi Arabistan’ın resmi tatil günü olduğundan halkın yoğun iştiraki gerçekleştiğinden kalabalık olmaktadır.

Özellikle Cuma günleri Cuma namazı için camide uygun bir yerde yer bulabilmek için erken saatlerden itibaren camiye intikal edilmedilir. (Bayanlar genelde ülkemizde Cuma namazı kılmadıkları için yolculuk öncesinde Cuma namazının kılınışını öğrenmelerinde fayda vardır)

Mescid-i Nebi ve Mescid-i Haram’da (Kabe Cami) / Kabe-i Muazzama 24 saat açıktır. Hanımların Peygamber Efendimizi (sav) ziyaret saatleri: 25-29 Numaralı Mescid-i Nebi kapılarından sabah: 07:30-11:00, Öğle: 13:30-15:00, Akşam: 21:00-24:00. (bayanların yalnızca Efendimizi ziyaret zamanlarında giriş esnasındaki kontrollerde kameralı cep telefonlarına izin verilmediği olabilmektedir.)

Mescid içindeki suudi bayan görevliler sırayla ziyarete almaktadır. İzdihamı önlemek için uzun beklemeler olabilmektedir. Görevlilerin yönlendirmelerine dikkat edilmelidir.Tekerlekli Sandalye:25 nolu kapıdan yaka kimlik kartıyla ücretsiz alınabilmektedir.



İLETİŞİM: Turkcell, Vodafone ve Avea GSM operatörleri ile (hattınız yurtdışına görüşmeye açık olduğu taktirde) sağlanabiliniyor. Fakat daha ekonomik olması hasebiyle cep telefonunuzu yanınızda götürmeniz ve oradan bir yerel Suud hattı alarak kullanmanız maliyet olarak daha uygun olacaktır. Suudi gsm hatlarını otelinizin kafeterya bölümünden veya hizmetli personelden ücreti mukabil temin edebilirsiniz.

İHRAM: Önce Medine’ye gidildiğinde ihram giyilmeyecek, umre yapılmayacaktır. Bavulunuzda bulundurabilirsiniz. Tavsiye edilen ferah kıyafetler giyebilirsiniz. Önce mekke’ye gidildiğinde havalimanında görevli hoca efendiler ve şirket görevlileri nezaretinde ihramlar giyilecektir.

KAMERA: Medine’de Mescid-i Nebi, Mekke’de de Mescid-i Haram (Kâbe) haricindeki her yerde resim ve video çekebilirsiniz. Bahsi geçen iki büyük camide resim/video çekmek yasaktır. 

DÖVİZ: Yanınızda TL yerinde 2-3 gün idare edecek miktarda Suudi Arabistan riyali almanız, geri kalan harcamalarınız için de yanınızda Amerikan Doları götürüp otelinizin yakınlarında bulunan resmi dövizcilerden (sarraf) Dolar’ı ($) Riyal’e (SAR) çevirmeniz tavsiye edilir. Birçok resmi noktada dövizci bulunmaktadır.

REHBERLERİMİZ: Gerek Medine’de ve gerekse Mekke’de size eşlik edecek dini rehberiniz ve teknik görevliniz bulunmaktadır. Kendilerinin telefon bilgileri sizlere verilecek olan kimlik kartlarının arkasında bulunmaktadır. Lütfen telefonunuza kaydediniz. Özel durumlarınızda ve ihtiyaçlarınızda 7/24 bu telefonlar ile görevlilerimize ulaşabilirsiniz. 

YEMEK SAATLERİ: Otellerde yemek saatleri ve içeriği değişmekle birlikte sabah kahvaltı saat: 06.00-09.30 arası, akşam yemeği saat: 19.00-22.00 arasıdır. Havayolları tarafından yapılabilecek olası saat değişiklikleri bilahare bildirilecektir.

İNTERNET: Otellerinizde gerek lobiden gerekse de odanızdan resepsiyona ücretini ödeme mukabilinde wi-fi kiralama imkanınız bulunmaktadır. 

KONAKLAMA: Odalardaki konaklama şekli siz veya sizin vekaletinizle şirketimizle görüşme yapan kişiler tarafından planlanmıştır. Oda içi buzdolabındakiler ekstra olup fiyatlara dahil değildir. Oda içi arama: Arkadaşınızın oda numarasını otel görevlimizden öğreneceğiniz ön kot numarası ile arayabilmektesiniz.

KARGO: Resmi olarak yalnızca Diyanet-PTT Kargo hizmeti bulunmakta olup, mağduriyet yaşamamak için bunlar haricinde kargo hizmeti verdiği iddia eden yerlerden uzak durulmalıdır. Kişi başı size takdim edeceğimiz zemzem bidonu haricinde zemzem götürme hakkınız bulunmamaktadır. Kilo aşımına riayet edeceğinizi umuyoruz. 
 

PROGRAM VE TRANSFER İÇERİKLERİ: Suud’lu makamlarca bazı transfer, intikal ve prosedür işlemleri hassasiyet göstermektedir. Bu sebeple görevlilerimizin tavsiye ve direktiflerince hareket etmeniz ve belirtilen buluşma zamanlarına uymanız programınızın sıhhati açısından önemlidir. Son olarak, özel durumlarda görevlilerin belirlemeleri esas alınacaktır. Dünyanın en kutsal iklimine ve en seçkin yerine gerçekleştireceğiniz mübarek yolculuk umre sizi bekliyor. Allah ibadetlerinizi kabul, Hac/Umrenizi mebrur etsin.

EFENDİMİZ (S.A.V)`IN ZİYARET VE MESCİD ADABI

Mescid-i Nebevi`ye ilk giden kimse evvela gusül abdesli almalıdır. Temiz elbiseler giyerek güzel kokular sürünm elidir. Sükunet ve vakalarla Mescid`e sağ ayağı ile girmeli ve `Euzubillahil azim vebivechilkerim vessullanilkadim mineşşeytanirracîm, Bismillah Allahümme salli ala Muhammedin ve barik vessellim, Allahümmağfirii zünübi veftah li ebvaberahmetike" duasını okumalıdır.

Mescid`e girdikten sonra mümkünse ve kerahat vakti değilse iki rekât "Tahiyyat-ül Mescid namazı kılar. Aslında bu namazı her mescide girildiğinde kılmak lazımdır. Sonra Peygamber (s.a.v)`ın kabri şerifinin karşısına gider. Yüzünü kabirlerin bulunduğu istikamete çevirir ve ellerini kaldırmadan selam verir. Duaları okur. üzerindeki selamları arz eder. Sonra selamı Hz.Ebubekir (r.a)`e sonra da Hz.Ömer (r.a)`e verir. Daha sonra huşu ve edeple oradan ayrılır, müslûman kimse hayatı boyunca efendimiz (s.a.v)` çok salatu selam getirmeye çalışır.

Çünkü efendimiz (s.a.v) bir Hadis-i şeriflerinde:`... Bana salatu selam getiriniz. Çünkü salat ve selamınız bana nerede olursanız olun ulaşır.` Bir diğer hadislerinde ise: "Kim bana bir salâvat-ı şerife getirerek beni anarsa, Allah (c.c.)`da onu on misli ile anar" buyurmuşlardır. Âlemere rahmet olarak gönderilen efendimiz (s.a.v) in kabrini ziyaret aslı görevlerimizdendir.

Peygamberimiz (s.a.v) hadisi şeriflerinde: "Kim Beytullah-ı Hacc ederde beni ziyaret etmez ise bana cefa etmiş otur. "Vefatımdan sonra beni ziyaret eden hayatımda beni ziyaret etmiş gibidir. "Kabrimi ziyaret eden kimseye şefaatim vacip olur" buyurmuşlardır.